MG Grand

Omzetten klimaatcomputer naar Priva.

EVE Techniek is door Stolze ingehuurd voor deze opdracht.
Bron: Stolze

Vorig jaar heeft MG Grand een chrysantenkas van 9 hectare in Ridderkerk gekocht. De wens om uit te breiden was er al langer en toen deze mooie kans voorbij kwam, maakte dat de keuze voor de koop van een bestaande kas eenvoudig. “De technieken wat betreft chrysantenteelt zijn niet drastisch veranderd en op deze manier hebben wij in één keer een grote stap kunnen zetten” vertelt Michel Grootscholten, eigenaar van het bedrijf. Zo’n 25 jaar geleden is Michel bij zijn ouders in het bedrijf begonnen. In de jaren daarna is het bedrijf, nu gevestigd in Monster, uitgebreid tot een locatie van 11 hectare. Met de aankoop van de kas in Ridderkerk is het areaal van het bedrijf nu bijna verdubbeld.

Omzetten klimaatcomputer naar Priva.

Omdat in de kas in Ridderkerk al chrysanten geteeld werden, voldeed deze bijna helemaal en waren er niet veel aanpassingen nodig. De enige grote aanpassing die hier plaats heeft gevonden, is het vervangen van de bestaande klimaatcomputer door een Priva klimaatcomputer. Op de locatie in Monster werd er al gewerkt met een Priva systeem en Stolze heeft het systeem in Ridderkerk nu omgezet naar Priva. Hierdoor is er meer inzicht en uniformiteit in het bedrijf. “Collega’s praten over dezelfde instellingen en bij vakanties kunnen we elkaars werk makkelijker overnemen” vertelt Michel.

Het vervangen van de klimaatsturing is uitgevoerd terwijl de bedrijfsprocessen bij MG Grand door moesten gaan. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het in delen aangepakt. De kas is opgedeeld in 8 klimaatgroepen. Per groep zijn de meetboxen en volgkasten gemonteerd, de oude klimaatsturing losgekoppeld en de Priva sturing aangesloten en ingeregeld. Daarna zijn de sturingen in de watertechnische ruimte en het ketelhuis omgezet. Volgens Michel is het omzetten van het systeem soepel verlopen. “Ik had verwacht dat we er wat meer overlast van zouden hebben, maar dat viel ons alles mee.” Omdat chrysanten ’s avonds verduisterd worden en het schermdoek dus dicht moest kunnen, was het van groot belang dat elke sturing aan het eind van de middag weer werkte. “De monteur zorgde ervoor dat hij elke dag een klimaatgroep helemaal af had zodat de essentiële sturingen uitgevoerd konden worden”, aldus Michel.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor u?

Vraag een offerte aan